Zittend ziekenvervoer van en naar Texel

Onder zittend ziekenvervoer wordt al het taxivervoer verstaan dat wordt gereden op basis van een vervoersovereenkomst met een zorgverzekeraar. In de Regeling Zorgverzekering Zittend Ziekenvervoer is opgenomen dat vervoer per taxi voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking komt voor verzekerden die:

  • nierdialyse ondergaan;
  • een radio- of chemotherapie ondergaan;
  • een visuele handicap hebben;
  • rolstoelafhankelijk zijn;
  • voldoen aan de hardheidsclausule.

Contracten met alle landelijke verzekeringsmaatschappijen

Zittend ziekenvervoer wordt - uitgezonderd de wettelijke eigen bijdrage - alleen volledig vergoed wanneer u gebruikmaakt van de diensten van gecontracteerde vervoerders. TBO-Texel heeft met alle landelijke verzekeringsmaatschappijen contracten voor het vervoer van hun verzekerden afgesloten.

Let op: er zijn ook niet-gecontracteerde vervoerders die zittend ziekenvervoer aanbieden. Uiteraard bent u vrij om uw vervoerder zelf te kiezen, maar u dient er rekening mee te houden dat verzekeraars in dat geval een hogere eigen bijdrage bij u in rekening brengen.

Op basis van de contractafspraken worden passagiers in het zittend ziekenvervoer gecombineerd vervoerd; hier zijn de vergoedingen op berekend. Niet-gecontracteerde vervoerders bieden vaak privé-vervoer aan, waarbij er geen combinaties plaatsvinden. De kosten voor uzelf zullen dan echter altijd hoger zijn.

Indicatie zittend ziekenvervoer

Het zittend ziekenvervoer wordt altijd uitgevoerd op basis van een vooraf afgegeven vervoersmachtiging of indicatie. De zorgverzekeraar geeft deze indicatie af en moet dus bepalen of aanspraak bestaat op vergoeding van zittend ziekenvervoer, inclusief het toepassen van de hardheidsclausule. Over het algemeen neemt de verzekeraar deze beslissing op basis van een door de huisarts gestuurd machtigingsverzoek, maar er zijn ook verzekeraars die na een telefonisch contact met de verzekerde de machtiging afgeven.

Machtiging verlopen?

Wanneer een machtiging is verlopen, wordt u bij het aanvragen van zittend ziekenvervoer hier door TBO-Texel automatisch op gewezen. U hoeft dit zelf dus niet te onthouden. Bij onze medewerkers op de centrale en de administratie is een grote kennis van de Regeling Zorgverzekering Zittend Ziekenvervoer aanwezig. Zij kunnen in de meeste gevallen een duidelijk antwoord op uw vragen geven. Mailt u ze gerust naar centrale@tbo-texel.nl.

Neem contact met ons op Neem contact op